Bliv stabil over hoften og undgå sway og slide

with Ingen kommentarer

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad det vil sige at lave et sway og slide og 3 simple øvelser der kan hjælpe dig til at undgå at lave et sway eller slide i fremtiden.

Ude i Himmelbjerget Golf Club hvor jeg har min klinik Golffyssen, hører jeg ofte seniorspillerne sige, at hvis bare de var smidige og mere mobile som de unge mennesker, så var det ingen sag at spille golf. De har fat i noget, for det er en stor fordel at have en god bevægelighed når man spiller golf. De glemmer bare en meget vigtig ting. Hvis man ikke kan holde sig stabil, får man ingen glæde af den store bevægelighed, faktisk kan det have lige den modsatte effekt.

 

Under et golfsving er det enormt vigtigt at kunne holde sig stabil for at kunne vægtoverføre og få power i svinget. Jeg hører ofte Golfproen i Himmelbjerget Golf Club sige, at spillerne i første omgang skal forsøge at lave et kortere tilbagesving og sætte svinghastigheden lidt ned. Grunden til dette er ofte manglende stabilitet. Sway og slide er to typer af kompensationer som ofte ses hos golfspillere.

Sway og slide

På billederne viser Michael Therkildsen fra Golf med M, hvordan sway og slide ser ud i golfsvinget. Følg hans golfeksperiment HER

sway og slide

LÆS OGSÅ: 3 øvelser der giver dig en korrekt golfopstilling

 

Årsagen til disse to svingfejl er ofte nedsat styrke og stabilitet i ballemuskulaturen, hvilket også kan være årsagen til nedsat rotation i hoften.Det er enormt VIGTIGT at ballemusklerne er stærke og kan aktiveres hurtigt, da det giver mulighed for at holde sig stabil og centreret gennem hele golfsvinget.

Hvordan ved man om man trænger til at træne sine baller? Det er let at svare på, for det gør man altid. Musklerne skal holdes ved lige og det er derfor altid vigtigt at lave balleøvelser. Man kan lave en lille test for at se hvor slemt det står til. Den kaldes Trendelenburg test.

– Stå foran et spejl. Stil dig på et ben og blive stående i din spontanstilling. Kig i spejlet og se/mærk efter om din hofte, i den side hvor du har løftet benet, har sænket sig, eller om den er i samme niveau som den anden side. (Se testen i videoen herunder)

 

Uanset resultatet af testen er det en god ide at træne ballerne. Herunder kommer 3 øvelser som kan hjælpe dig med at komme igang.

 

  1. Hofteopdrag:

Stil dig på et ben på en stepbænk, trappetrin eller lign. med det løftede ben ud over kanten (kan også udføres på gulvet). Træk hoften så højt op du kan på det løftede ben. Fra den position skal du, bevæge benet skråt bagud. Sørg for at holde overkroppen i ro, så den ikke bøjer fremover. Lav 10 gentagelser i 3 sæt og udfør på begge ben.

 

  1. Broen:

Læg dig på ryggen med fødderne i jorden. Spænd nu i maven, så lænden kommer ned at røre gulvet. Hold spændingen og løft bagdelen op så din krop bliver som en lige planke. Sørg for at spænde i ballerne gennem hele bevægelsen, da det er dem der skal lave bevægelsen og ikke haser eller ryg. Hvis denne øvelse er nem for dig, så forsøg at løfte det ene ben når du er kommet på toppen. Her er det vigtigt at du kan holde hoften stabil, så du ikke vipper til siderne. Prøv dig forsigtigt frem. Hvis man er lidt svag i ballerne, kan det godt give krampe i haserne. Lav 10 gentagelser i 3 sæt og udfør på begge ben.

 

  1. Muslingen:

Læg dig på siden med knæene bøjede og fødderne oven på hinanden. Sørg for at overkroppen er roteret en lille smule frem, og holder sig der gennem hele øvelsen. Hold fødderne samlet og løft nu det øverste knæ så højt som muligt, og hold igen på vejen ned. Du må hverken bevæge i overkroppen eller rotere tilbage med hofterne. Lav 10 gentagelser i 3 sæt og udfør på begge ben.

 

Dette var 3 simple øvelser til at få dig i gang med træning af ballemusklerne, så du i fremtiden kan undgå sway og slide.

 

Rigtig god fornøjelse med træningen.

Book en tid her